Saturday, April 04, 2020

Sosyal Etkileşim Dili olarak Performans


Sosyal Etkileşim Dili olarak Performans
Performance as language of social interaction
Edwin Hutchins, Cognition_in_the_Wild



Denizde seyir ve Demirleme işlemlerinde iş bölümü, konum tespiti çevriminin unsurlarını sosyal alanda dağıtır.  İşlemler sosyal organizasyon içinde nerede ise, hesapsal bağımlılıklar aynı zamanda sosyal bağımlılıklardır.
The division of labor mandated in Sea and Anchor Detail distributes the elements of the fix cycle across social space. Wherever computations are distributed across social organization, computational dependencies are also social dependencies .

Performans gerçek insan ilişkilerinde saklıdır.  Her eylem yalnızca hesaplamanın bir parçası, tamamlanan görevin bir parçacığı değil; aynı zamanda bir sosyal mesajdır.  İyi sosyal ilişkiler kurmak yetkin performansın önemli bir devindiricisidir(harekete geçiricisidir).
Performance is embedded in real human relationships . Every action is not only a piece of the computation , a bit of the task completed ; it is also a social message. Building and maintaining good social relationships becomes an important motive for competent performance .

Sosyal yapı yalnızca, üstünde iletişimin inşa edildiği çerçeve-yapı değil, aynı zamanda etkileşimlerden önce onların gerektiği gibi gerçekleşmesi için hazır olan mekanizmadır.  Neden pelorus operatörü işbirliği yapmalı?  Çünkü yeterli performans sosyal etkileşimin geçer akçesidir.
The social structure is not only the framework on which the communication is based, it is also the mechanism that is in place prior to the interactions to ensure that they take place as required .  Why should the pelorus operator cooperate? Because adequate performance is the currency of social interaction . 

Bir öğrenci insanların işte ne yaptıkları üzerine bir fikir belirtti, bir otomobil fabrikasında insanların çoğunlukla araba yaptıklarını belirterek.  Roy şunun gibi bir şey söyledi: “Ne yaptıklarını nasıl biliyorsun?  Belki de yaptıkları sosyal ilişkiler üretmek ve arabalar ise yan bir sonuç.”
A student was making a point about what people do at work, saying that in an auto factory people mostly make cars. Roy said something like: "How do you know what they are doing? Maybe what they are making is social relationships and the cars are a side effect."