Sunday, August 27, 2023

YÖNTEM SORUNU

 



YÖNTEM SORUNU

Ali Rıza SARAL

 

"Gerçeğin sadece 'gerçek' olması yeterli değildir; aynı zamanda anlaşılmalı ve pratikte uygulanmalıdır. İkisi arasındaki fark önemlidir çünkü insan kolayca, 'gerçek' olan ancak uygulanamayan bir gerçeği hayal edebilir; bu durumda gerçekten anlaşılmamış ve dolayısıyla hiçbir şekilde gerçek olmayan bir gerçek olur." (Jean-Paul Sartre, "Eleştirel Diyalektik İnceleme," Bölüm 4, Bölüm 1, Bölüm 1, "Yöntemsel Düşünceler." [1])

 "Devrimci durum, egemen sınıfın eski toplumsal ilişkileri korumaya ve onları kurtarmaya yetecek kadar gücü olmadığı, toplumun alt tabakalarının ise eski toplumsal ilişkileri yıkmak ve onları kendi toplumsal ilişkileriyle değiştirmek için yeterli güce sahip olduğu tarihsel dönemdir."  Lenin, V. I. (1917). Devlet ve Devrim.[2]

 Toplumu oluşturan unsurlar arasındaki maddi ve manevi farklılıklar arttıkça doğal, adım adım gelişmenin yerini sıçramalı, ani değişim ihtiyacı alır.  Ülkemiz tarihinde devrim ve darbeler bu açıdan değerlendirilebilir.

 Çelişkiler maddi ve manevi farklılıklardan  kaynaklanan menfaat çatışmalarıdır.  Çelişkiler reformlarla aşılamayacak aşamaya geldiğinde toplumun bazı unsurları devrimci yöntemlere başvurur.  60-70’ler sonrasında Türkiye’de devrimci yöntemler makro ve mikro seviyelerde sık sık uygulanmıştır.

 Devrimci yöntemler yapıcı yaklaşımlarla durumu iyileştirmek değil aksine durumun iyileşmesinin mümkün olmadığını göstermek üzerine yoğunlaşır.  Örneğin son seçimlerde Millet cephesi yeni kabul edilen Cumhurbaşkanlığı sistemini geliştirmeye yönelik değil onu yıkıp geriye parlamenter sisteme dönmesi için çalışmıştır.

 Türkiye’de önemli bir kültürel sorun 60-70’lerden kalan mücadele yöntemlerinin, devrimci yaklaşımların hala etkin olmasıdır.  Ülkemizin uzlaşmaya dayanan, sorumluluk alan, al-ver ilişkilerine dayanan yaklaşımlara ihtiyacı vardır.

 Türkiye’de toplumda var olan çelişkiler devrimci yaklaşımları başarılı kılacak kadar güçlü değildir.

 REFERENCES:

[1] Sartre, J.-P. (1976). Critique of Dialectical Reason. Part 4, Chapter 1, Section 1, "Methodological Considerations." Translation by Alan Sheridan-Smith.

[2] Lenin, V. I. (1917). Proletarya Diktatörlüğü. In Devlet ve Devrim [The State and Revolution] (Çev. H. Savaşır.

 Sartre Quote:

"It is not enough for a truth to be 'the truth'; it must also be apprehended and applied in practice. The distinction between the two is important because one can easily conceive of a truth which is 'the truth' but which cannot be applied; this would then be a truth which was not truly apprehended, and consequently not a truth at all." (Jean-Paul Sartre, "Critique of Dialectical Reason," Part 4, Chapter 1, Section 1, "Methodological Considerations." [1]