Wednesday, March 24, 2021

Çerçeveleme(sosyal bilimler)

 

Çerçeveleme(sosyal bilimler)[1]

Framing (social sciences)

 

Sosyal bilimlerde çerçeveleme, bireylerin, grupların ve toplumların gerçekliği nasıl organize ettikleri, algıladıkları ve iletişim kurduklarına dair bir dizi kavram ve teorik perspektifi içerir. Çerçeveleme düşünmede ya da kişiler arası iletişimde ortaya çıkar.  Düşünmede çerçeveler, gerçekliğin zihinsel temsilleri, yorumları ve sadeleştirmelerinden oluşur. İletişimdeki çerçeveler, farklı aktörler arasındaki çerçevelerin iletişiminden oluşur. [2]

In the social sciences, framing comprises a set of concepts and theoretical perspectives on how individuals, groups, and societiesorganize, perceive, and communicate about reality.Framing can manifest in thought or interpersonal communication. Frames in thought consist of the mental representations,interpretations, and simplifications of reality. Frames in communication consist of the communication of frames between differentactors.[2]

 

Başarılı çerçeveleme teknikleri, bilgiyi alıcıların zaten bildikleriyle ilişkilendirebilecekleri şekilde bağlamsallaştırarak soyut konuların belirsizliğini azaltmak için kullanılabilir.  Sosyal teoride, çerçeveleme, bireylerin olayları anlamak ve bunlara yanıt vermek için güvendiği [3]  bir yorum şemasıdır, bir anekdotlar ve klişeler koleksiyonudur.  Başka bir deyişle, insanlar biyolojik ve kültürel etkiler yoluyla bir dizi zihinsel "filtre" oluştururlar. Daha sonra dünyayı anlamlandırmak için bu filtreleri kullanırlar. Daha sonra yaptıkları seçimler, çerçeve oluşturuşlarından etkilenir.

Successful framing techniques can be used to reduce the ambiguity of intangible topics bycontextualizing the information in such a way that recipients can connect to what they already know.In social theory, framing is a schema of interpretation, a collection of anecdotes and stereotypes, that individuals rely on to understand andrespond to events.[3] In other words, people build a series of mental "filters" through biological and cultural influences. They then usethese filters to make sense of the world. The choices they then make are influenced by their creation of a frame.

 

 

REFERENCES:

 [1] 2/5/2021 Framing (social sciences) - Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Framing_(social_sciences) 1/32

 

 [2] Druckman, J.N. (2001). "The Implications of Framing Effects for Citizen Competence". Political Behavior. 23 (3): 225–56. doi:10.1023/A:1015006907312S2CID 10584001.

 

 [3] Goffman, E. (1974). Frame analysis: An essay on the organization of experience. Cambridge, MA: Harvard University Press.