Thursday, June 17, 2021

Schema – Şema nedir?

 

2021 Jun The Relation of Frames to Aviation Illusions that cause Accidents

 


I - Schema – Şema nedir?

Schema insan beyninde yer alan bir bellek yapısıdır.  Schemalar tekrarlanan faaliyetler tarafından otomatik olarak oluşturulur ve değişikliğe uğratılır.  Şemalar görme, işitme, dokunma gibi çeşitli duyulara ilişkin bellek kayıtlarından oluşur.

Schema is a memory structure in the human brain. Schemas are created and modified automatically by repetitive activities. Schemas consist of memory records of various senses such as sight, hearing, and touch.

 

Şemalar belirli içeriklere göre özelleşmiş değildir.  Duyular ve bilgiler arasındaki göreceli ilişkiler içeriklerinin özelliklerinden bağımsız değişkenler üretilerek saklanır.  Yani saklanan bilgiler özel değil olabildiğince genel geçerdir.

The schemas are not specialized for specific content. The relative relationships between the senses and information are stored by producing independent variables from the properties of their content. In other words, the information stored is not private but as general as possible.

 

Örneğin bir araç sürme şeması, sağa sola dönme, hızlanma, durma, harekete geçme gibi değişkenlerden oluşur.  Bu değişkenler bisiklet sürmede olduğu gibi otomobil sürmede de geçerlidir. 

For example, a driving schema consists of variables such as turning left, right, acceleration, stopping, and starting. These variables apply to driving a car as well as to riding a bicycle.

 

Her şemanın genel özellikleri daha özel şemaların durumları için geçerli olur.  Örneğin araç sürme şeması daha genel olan hareket etme şemasından kalıtımsal olarak özellikler alır.

The general properties of each schema apply to the cases of more specific schemas. For example, the driving schema inherits features from the more general moving schema.

 

Şemalar non-declarative yani bildirilmeyen belleklerdir.  Bir kelimenin ezberlenmesinde olduğu gibi bilerek belirlenmiş belleğe kısa sürede yazılmazlar.  Sosyal ve fiziksel ortamlarda var olan etkileşimlerin çokluğu ile yavaş bir öğrenme süreci sonucunda alışkanlık haline gelirler.

Schemas are non-declarative memories. They are not written to a deliberately determined memory in a short time, as in the memorization of a word. They become habits as a result of a slow learning process with the abundance of interactions in social and physical environments.

 

Karışıklıklarına göre çeşitli türlerde şemalar vardır. En basit şemalar görüntü şemalarıdır.  Görüntü şemaları maddesel ve hacim içinde varolan dünya ile algısal ve vücutsal etkileşimden ortaya çıkar.

There are various types of schemas according to their complexity. The simplest schemas are image schemas. Image schemas emerge from the perceptual and bodily interaction with the material and voluminous world.

 

Algı ve hareket sistemlerinin maddi ve uzamsal dünya ile etkileşimden doğan unsurları tekrarlama sonucunda görüntüsel şemalar oluşturur. Çalışan bellekte bu görüntü şemalarının kullanılması aynı hareket ve algıların yeniden otomatik olarak yapılmasını sağlar. 

Elements of perception and movement systems arising from the interaction with the material and spatial world form visual schemas as a result of repetition. Using these image schemas in working memory allows the same motions and perceptions to be reproduced automatically.

 

Bu şekilde görüntü şemaları benzeşenlere dayanan anlam oluşturma için kaynak alanları olarak hizmet ederler.  Yaşamın karışık sosyal süreçler ve soyut kavramlar gibi tecrübeden uzak yönlerinin anlamlarını yapılandırırlar.

In this way, image schemas serve as resource areas for affinity-based meaning-making. They construct meanings of aspects of life that are far from experience, such as complex social processes and abstract concepts.

 

Temelle ilişkin şemalar ise görüntü şemaları gibi dönüştürülebilir fakat daha karışıktırlar.  Bu şemaların temel ile ilişkisi kişi alt grupları, yer ve zaman gibi belirli alanların organizasyonunda oynadıkları merkezi roldür. Örneğin göçebe kültürüne ait alışkanlıkların Türk insanını Türk yapan bazı özelliklere yansıması gibi.

Fundamental diagrams can be transformed like image diagrams, but they are more complex. The relationship of these schemas to the baseline is the central role they play in the organization of specific domains such as subgroups of persons, place and time. For example, the reflection of the habits of the nomadic culture to some features that make Turkish people Turkish.