Friday, April 23, 2021

Hata bulmada çerçevelemenin önemi

 

Hata bulmada çerçevelemenin önemi

 


 Bir koşul, durum ya da sorunun nedeni ya da karakterinin analizi veya soruşturmasına diagnosis denir [1] .  Meriam-Webster diagnosis için: “2a : investigation or analysis of the cause or nature of a condition, situation, or problem.” tanımını verir.  Diagnosis teknik, sosyal, bilimsel, günlük hayatın her alanında çeşitli boyutlarda ve niteliklerde kullandığımız bir işlem sürecidir.

 Hataya neden olan sorun kaynağını bulmak için öncelikle bir tahmin yapmak gerekir.  Bu tahmin soruna yaklaşış biçimimizi belirleyecek bir çerçeve oluşturur.  Tahminimizle ilgili her şey bu çerçeve içinde olmalı ve aralarındaki ilişkiler bu tahmin yardımı ile konumlandırılabilmelidir.

 Hata bulmada çerçeve gereğinden geniş oluşturulursa zaman kaybına yol açabilir.  Eğere çerçeve küçük ve dar oluşturulursa hataya ilişkin olguların gözden kaçmasına ve hatanın  gerçek konumunun bulunamamasına yol açabilir.

 Hata bulmada zaman önemli bir unsurdur.  Uçmakta olan bir uçakta sorun çıktığında pilotun çerçeve oluşturmak için çok bir zamanı olmaz.  Ya da bir acil müdahele durumunda da benzer bir durum söz konusudur.  Bir nükleer santral gibi büyük sistemde arıza giderilmesi sırasında ya da bir televizyon tamiri gibi elektronik alanında da benzer sınırlamalar ekonomik ya da hayati nedenlerle söz konusu olur.

 Zamanın çok sınırlı olduğu durumlarda hiç bir tercih yapamamaktansa en azından bir olasılığa şans tanımak açısından o anda akla gelen en olası çerçeveyi seçmekten başka bir çare olamaz.  Eğer zaman varsa, örneğin bir cihazın arızasını tamir ediyorsanız başlangıçta çerçeveyi biraz geniş tutmak ve daha sonra adım adım daraltarak nihayette arızanın kaynağına ulaşmak gerekir.

 Hata bulmayı kolay ve çabuklaştırmak için hata bulma kitapları bulunur.  Bu kaynaklarda çeşitli durumlara ilişkin çerçeveler belirtilir ve seçim yapıldıktan sonra bu çerçevelri daraltmak için izlenecek yollar adım adım verilir.  Böylece benzer hata durumunda farklı zamanlarda ya da kişilerde geçerli olacak en rasyonel yaklaşımlar belgelenmiş olur.

 Sorun giderici kişlerin ilgilendikleri alanla ilgili bilgilerinin miktarı olduğu kadar sorunlara yaklaşımda, hata bulma çerçevesi seçmede, kendilerinin kişisel eğilimlerini nesnel olarak bilmeleri olmayacak seçimler yapmalarını engelleyebilir. ‘Huyum kurusun hep aynı hatayı yapıyorum’ dememek için...

 REFERENCES:

[1] Merriam-Webster Dictionary

 

 

 

 

 

 

Definition of diagnosis

1a : the art or act of identifying a disease from its signs and symptoms

b : the decision reached by diagnosis the doctor's diagnosis

2a : investigation or analysis of the cause or nature of a condition, situation, or problem diagnosis of engine trouble

b : a statement or conclusion from such an analysis

3 biology : a concise technical description of a taxon