Wednesday, November 25, 2020

Büyük Sistemler Çalışanlarının Tehlikeli Tavırlarına Yakından Bakış

 

Büyük Sistemler Çalışanlarının Tehlikeli Tavırlarına Yakından Bakış [1]

 


 Jensen ve Benel’in 1970’lerde yaptıkları çalışmaların doğrudan sonucu olarak 1980’lerde Embry-Riddle Havacılık  Üniversitesinde başlayan ‘havacılıkta tehlikeli tavırlar’ çalışmaları yalnız havacılık değil bütün sistemler için bilgi vericidir.  Hatta, örneğin 

 

that a need for a pilot to maintain a self-image can impair pilot judgment”

“bir pilotun kendi imajını koruma ihtiyacı pilotun karar vermesine zarar verebilir”

 

ifadesi aslında her meslekten insan için geçerlidir.  Aşağıda tehlikeli tavırların genel bir incelenmesini

bulacaksınız.

 

Tavır                                     Özellikler                                                                                       :                

Otorite karşıtlığı               Kuralları uygulamaktan ya da bir başka kişinin yapılacakları söylemesinden hoşlanmamak.  Bu kişiler için kurallar ve süreçler bir zaman ve enerji kaybıdır.

 

Tepkisellik                          Bu tavır hemen bir şeyler yapmak ne olursa olsun herhangi birşey yapmak ihtiyacını duyan kişilerde görülür.  Bir an durup düşünmez ve olasılıkları değerlendirmezler.  Akıllarına ilk gelen şeyi yaparlar.

 

Maço                                    Sürekli tehlikeleri göze alan, kendine aşırı güvenen ve kendilerinin diğer herkesten iyi olduğunu kanıtlamak isteyen kişiler.  Kendilerince en iyi olduklarına inanırlar.

 

İncinmezlik                         Maçolar gibi bunlarda sürekli riskler alırlar fakat neden farklıdır.  Kazaların hep başka kişilerin başına geldiğine inanırlar.  Kendilerine toz kondurmazlar.

 

Teslimiyet                           Hiç bir fark yapamayacaklarına inanırlar.  Tehlike anında artık herşey bitti hiç bir şey yapamayız paniği içindedirler.  Normal zamanlarda sürekli edilgen ve kılları kıpırdamayan tiplerdir.  Eğer kötü bir şey olursa bu ya kötü şans ya da başkalarının hataları yüzündendir, sorumlu başkalarıdır.

 

Not.  Jeppesen [2], 2013, s. 10-31’den uyarlanmıştır. [3][4]

 

REFERENCES:

[1] Velázquez, Jonathan, "Behavioral Traps in Flight Crew-Related 14 CFR Part 121 Airline Accidents" (2016). Dissertations and Theses. 193. https://commons.erau.edu/edt/193

Embry-Riddle Aeronautical University, Scholarly Commons Citation

[2] Jeppesen (2013). Private Pilot. Englewood: CO. Author

[3] FAA Flight Instructor Handbook, FAA Risk Management Handbook

[4] Jeppesen Flight Instructor textbook.