Thursday, November 19, 2020

Büyük Sistemlerde Davranışsal Hata Tuzakları

 

Büyük Sistemlerde Davranışsal Hata Tuzakları [1]

 


Beş tehlikeli tutumlara ek olarak, uçuş ile ilgili kaza doğurucu özellikler FAA’in yayınladığı Havacılıkta Karar Verme kitabında [2] yayınlanmıştır.  Amaç hataları belirleyerek, bu hatalı davranışları idare edip yönetmek durumunda olan büyük sistem kullanıcı ve geliştiricilerine yardımcı olmaktır.   Büyük sistem geliştiricileri çalışmaları sırasında var olan operasyonel olan sistem üzerinde değişiklik yaptıkları için tıpkı sistem kullanıcıları, operatörler gibi bu hataları yapabilir, kazalara neden olabilirler.

 

Hataya yol açan bu davranışlar: 

1-      Meslektaş baskısı,

2-      sistemi sınırlarının altında/dışında kullanma,

3-      sistem aletlerinin kullanılması gerektiği halde kendi göz ve algılama yeteneklerini kullanma,

4-      alet değerlerinin dikkate alınması zorunlu bölgeye geçişte kendi gözlemleriyle girme,

5-       sistemin kontrolünü kaybedip onun ardına düşme,

6-      konumsal/durumsal farkındalığı kaybetmek,

7-      yeterli yakıt stoğu olmadan sistemi işletmek,

8-      işletim kurallarının dışına çıkmak,

9-      sistemin yüksek performansının sahte bir güvenlik duygusu oluşturması,

10-   yapılacak işleme ilişkin plan yapmanın ihmal edilmesi,

11-   sistemin çalışmaya başlamasından önce yapılması gerekli kontrollerin yapılmaması, kontrol listelerinin kullanılmaması.

 

Kaza yapmaya eğilimli bir insan karakterini tespit etmek çok zor olmakla birlikte kişiliğin ciddi hatalar yapmakta önemli bir etken olduğu genel bir doğrudur.  Büyük sistem kullanıcıları/geliştiricileri yaptıkları işin yalnız teknik/mekanik yoluna kafa yormaktan öte kendi zihinleri/ruhları üzerinde de duygusal yönetim (emotion management), ruh haleti kontrolü (mood control) gibi konularda çalışmalıdır. 

 

Sistem psikolojisi henüz yeni gelişmekte olan bir alandır, üniversitelerde henüz ders programına bile alınmamıştır.  Kanımca bu konuya yönelen kişi ve kurumlar büyük sistem kullanım/geliştiriminde bir adım öne geçeceklerdir.

 

[1] Velázquez, Jonathan, "Behavioral Traps in Flight Crew-Related 14 CFR Part 121 Airline Accidents" (2016). Dissertations and Theses. 193. https://commons.erau.edu/edt/193

Embry-Riddle Aeronautical University, Scholarly Commons Citation

[2] FAA published the Advisory Circular (AC) 60-22 named Aeronautical Decision Making (ADM), commonly known as the ADM manual.