Wednesday, March 24, 2021

Çerçeveleme(sosyal bilimler)

 

Çerçeveleme(sosyal bilimler)[1]

Framing (social sciences)

 

Sosyal bilimlerde çerçeveleme, bireylerin, grupların ve toplumların gerçekliği nasıl organize ettikleri, algıladıkları ve iletişim kurduklarına dair bir dizi kavram ve teorik perspektifi içerir. Çerçeveleme düşünmede ya da kişiler arası iletişimde ortaya çıkar.  Düşünmede çerçeveler, gerçekliğin zihinsel temsilleri, yorumları ve sadeleştirmelerinden oluşur. İletişimdeki çerçeveler, farklı aktörler arasındaki çerçevelerin iletişiminden oluşur. [2]

In the social sciences, framing comprises a set of concepts and theoretical perspectives on how individuals, groups, and societiesorganize, perceive, and communicate about reality.Framing can manifest in thought or interpersonal communication. Frames in thought consist of the mental representations,interpretations, and simplifications of reality. Frames in communication consist of the communication of frames between differentactors.[2]

 

Başarılı çerçeveleme teknikleri, bilgiyi alıcıların zaten bildikleriyle ilişkilendirebilecekleri şekilde bağlamsallaştırarak soyut konuların belirsizliğini azaltmak için kullanılabilir.  Sosyal teoride, çerçeveleme, bireylerin olayları anlamak ve bunlara yanıt vermek için güvendiği [3]  bir yorum şemasıdır, bir anekdotlar ve klişeler koleksiyonudur.  Başka bir deyişle, insanlar biyolojik ve kültürel etkiler yoluyla bir dizi zihinsel "filtre" oluştururlar. Daha sonra dünyayı anlamlandırmak için bu filtreleri kullanırlar. Daha sonra yaptıkları seçimler, çerçeve oluşturuşlarından etkilenir.

Successful framing techniques can be used to reduce the ambiguity of intangible topics bycontextualizing the information in such a way that recipients can connect to what they already know.In social theory, framing is a schema of interpretation, a collection of anecdotes and stereotypes, that individuals rely on to understand andrespond to events.[3] In other words, people build a series of mental "filters" through biological and cultural influences. They then usethese filters to make sense of the world. The choices they then make are influenced by their creation of a frame.

 

 

REFERENCES:

 [1] 2/5/2021 Framing (social sciences) - Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Framing_(social_sciences) 1/32

 

 [2] Druckman, J.N. (2001). "The Implications of Framing Effects for Citizen Competence". Political Behavior. 23 (3): 225–56. doi:10.1023/A:1015006907312S2CID 10584001.

 

 [3] Goffman, E. (1974). Frame analysis: An essay on the organization of experience. Cambridge, MA: Harvard University Press.

 

Friday, March 12, 2021

Muhakemede Çerçevelerin Rolü

 

Muhakemede Çerçevelerin Rolü

Ali Riza SARAL

 Çerçeve bir şeyler içeren bir sınırdır [1] .  Sınır ise bir son kerte/radde  ya da bir alan/derece belirler  [2] .

Soyut ya da somut olan her nesneyi bir çerçeve belirler.  Örneğin enerjiyi  bir derece, bir miktar derecesi belirler.  Ya da somut bir nesneyi, örneğin bir uçağı işlevsel bir şeklin çerçevelediği dış hatları belirler.  Soyut bir nesneyi örneğin sevgiyi içerdiği taraflar ve kuvvetinin derecesi belirler.  Çerçeveler yaşamımızda neredeyse sonsuz derecede çoktur.  Soyut bir kavram olarak çerçeve bile bir çerçeve ile, sınırları ile belirlenir.   Çerçevesi belirli olmayan bir nesne varlık nedenini kaybetmeye yüz tutar başka bir şeye dönüşebilir.

 



 

Varlığın doğal bir özelliği olan sınırları onun çerçevesidir.   Var olan soyut şeylerden biri olan insan muhakemesi de bunun bir istisnası olamaz.  Odaklanma  [3] ve dikkat toplama [4]  insan muhakemesinde çerçevelerin her an belirlediği zihinsel eylemlerdir.

 İngilizcede frame kelimesinin bir anlamı da türkçedeki  iskelet, ya da yapı kelimelerine denk düşer [5] .  Örneğin bir uçağı oluşturan bütün unsurları onun yapısı belirler ya da onun iskelet yapısı bu unsurları bir arada tutar.

 

 

Düşünen insan her an neyi nereye kadar ne genişlikte düşüneceğini bilinçli ya da bilinçaltında belirlemek zorundadır.  Odaklanma bir dikkat penceresi  [6] oluşturarak o pencere dışındaki herşeyi düşünme eylemi dışına çıkartır.  Bu bir yandan iyidir, kişinin düşünme gücünü boşa harcamamasını sağlar.  Öte yandan eğer çerçeve doğru çizilmemiş ya da çok katı ise kişinin gerçekleri/çevresinde olan biteni algılamasını engelleyebilir [7] .  İnsan muhakemesi dinamik bir sistem/süreçtir [8] .  İnsan eğer gerekli  ön koşullama ve eğitime sahip ise dikkat penceresini  değişen koşullara göre daraltabilir ya da genişletebilir.

 Dikkat toplama/konsantrasyon odaklanma/focuse’tan farklı bir şeydir.  Dikkat toplama odaklanmanın soyut halidir.  Odaklanma daha çok içeriksel sınırların belirlenmesini içerir oysa dikkat toplama anlamsal düşünce derinliğini, düşünce seviyelerini belirler.  Her ikisi de soyut bir konuda incelenirse:

Eğitim ile ilgili odaklanma örneğin ilkokul eğitimi ile sınırlanabilir.  Oysa eğitim ile ilgili dikkat toplama eğitim psikolojisi, teknikleri, içerikleri, bunların faydaları birbirleri ile ilgili çok sayıda seviyelere derinleşebilir.

 Çerçevelerin insan muhakemesi açısından önemi  odaklanma ve dikkat toplamada sınırları belirlemelerinden kaynaklanır.  Çerçeveler muhakeme süresini belirler.  Muhakeme için tanınan süre düşünme çerçevesini ve böylece düşünme derinliğini ve genişliğini belirler.  Acil durumlarda muhakeme için süre çok kısıtlı olduğundan var olan seçenekler arasından en azından birini o an seçmek ve uygulamak gerekir.  Düşünmeye zaman yoktur.  Muhakemede zaman unsuru gündelik yaşamımızda, örneğin ticarette müşteriyi çabuk karar vermeye teşvik etmek şeklinde belirir. 

 Çerçeve oluşturma  insanlar arasındaki etkileşimin belirleyici bir unsurudur.  Çerçeveleme bilgi iletmenin ve işlemenin doğal bir parçasıdır.  Soyut konularda anlam belirsizliğini azaltmak için taraflar arasında ortak olan bağlamlar kullanılır.  Hava Trafik Kontrolünde pilot ve kontrolör arasındaki iletişimde 4444 standartının kullanılması bunun güzel bir örneğidir  [9] .   

  

REFERENCES:

[1] Definition of Frame by Merriam-Webster

4a:an enclosing border

b:the matter or area enclosed in such a border: such as

:context,frame of reference

 

[2] Türk Dil Kurumu Sözlüğü

radde Ar.

a.       esk. Derece, kerte: İşe polisi karıştırmadım. Son raddeye gelmedikçe de karıştırmak niyetinde değilim. -R. H. Karay.

 

[3] , [6] Saral Ali Rıza, “Dikkatin Doğası Üzerine - On The Nature Of Concentration”

https://largesystems-atc.blogspot.com/2012/07/dikkatin-dogasi-uzerine-on-nature-of.html

 

[4] Saral Ali Rıza, “Odaklanmak Yoğunlaşmak Arasındaki Fark

https://largesystems-atc.blogspot.com/2012/09/odaklanmak-yogunlasmak-arasndaki-fark.html

 

[5] Definition of Frame by Merriam-Webster

a:the underlying constructional system or structure that gives shape or strength (as to a building)

[7]  Saral Ali Rıza, “Duyguların Konsantrasyona Etkileri - II

https://largesystems-atc.blogspot.com/2010/04/duygularn-konsantrasyona-etkileri-ii.html

 

 [8] Fuchs Thomas, “The Circularity of the Embodied Mind”

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.01707/full

 

[9] ICAO “Doc 4444 Procedures for Air Navigation Services”

https://ops.group/blog/wp-content/uploads/2017/03/ICAO-Doc4444-Pans-Atm-16thEdition-2016-OPSGROUP.pdf

 

 

 

Wednesday, March 03, 2021

Duygu Yönetimi Üzerine

 

 

Duygu Yönetimi Üzerine

 

‘Olumsuz Duygusal Olaylarda Duygusal Yönetimin Zamansal Dağılımı’ adlı makaleden alıntılar [1]

Excerpts from The Temporal Deployment of Emotion Regulation Strategies during Negative Emotional Episodes [1]


Duyguyu yönetmek için yaklaşımlar çok sayıda farklı şekiller ile biçimlerde belirir, ve duygu yönetiminin öncelikli amacı bu çeşit çeşit  yaklaşımları tutarlı gruplar içinde düzenlemektir.   Bunu başarmayı amaçlayan kuramsal modellerden biri duygu yönetiminin niteliklerini tanımlayan Gross’un süreç modelidir (Gross, 1998b, 2015) [2].

 Strategies to regulate emotion come in many different shapes and forms, and a primary goal of emotion regulation theory has been organizing these diverse  strategies into coherent groups.  One of the primary theoretical models for accomplishing this task has been Gross’ process model (Gross, 1998b, 2015) [2] , which  posits that time is a defining feature of emotion regulation.

 

Süreç kalıbı, duygunun kendi oluşumunda parçası olduğu dört ardışıl adımı belirleyen duygu modeline dayanır.

a) duygusal bir durum ortaya çıkar;

(b) dikkat bu duruma yöneltilir;

 (c) durumun bir değerlendirmesi oluşur;  ve son olarak

(d) durumuma karşılık duygusal bir yanıt oluşturulut (Gross & Thompson, 2007) [3] .

 The process model  is based on the modal model of emotion, which specifies four sequential steps

involved in emotion generation:

 (a) an emotional situation arises;

(b) attention  is directed toward the situation;

 (c) an appraisal of the situation is formed; and finally

(d) an emotional response to the situation is generated (Gross & Thompson, 2007) [3] .

 

Süreç modeli duygu yönetimi yaklaşımlarının beş ailesini belirler, önde gelen etkilerini uyguladıkları duygu yönetimi sürecine ilişkin ardışıl adımlar temelinde bunları gruplayarak.

The process model specifies five families of emotion regulation strategies, grouped based on the sequential step of the emotion generation process at which they exert their primary impact.

 

Zamansal düzenlemede birinci ve ikinci aileler, duygusal durum üzerinde önde gelen etkileri olan durum seçimi ve durumu değiştirmedir.

In temporal order, the first and second  families are situation selection and situation modification, which have their primary impact on the emotional situation.



Üçüncü aile, etkisini dikkatsel süreçlere uygulayan  ilgi dağıtma ve tadı kalmayıncaya kadar uzatma,  dikkatsel mevzilenmedir.

The third family is attentional deployment, which includes strategies that exert their primary impact on attentional processes, such as distraction and rumination.



 

Dördüncü aile, önde gelen etkisini değerlendirme süreçlerine uygulayan yaklaşımlar içeren muhakemesel yeniden değerlendirme gibi,  muhakemesel değişikliktir.

The fourth family is cognitive change, which includes strategies that exert their primary impact on

appraisal processes, such as cognitive reappraisal.

 



 

Beşinci ve son aile, ifadesel bastırma gibi,  önde gelen etkisini duygusal yanıta uygulayan yaklaşımlar içeren  yanıt değiştirimidir (Gross, 1998b) [2].

The fifth and final family is response modulation, which includes strategies that exert their primary impact on the emotional response, such as expressive suppression (Gross, 1998b).

 

REFERENCES:

[1]  Kalokerinos, Résibois, Verduyn, Kuppens, ‘The Temporal Deployment of Emotion Regulation Strategies during Negative Emotional Episodes’

[2]  Gross, J. J. (1998b). The emerging field of emotion regulation: An integrative review. Review of General Psychology, 2, 271-299.

[3]  Gross, J. J., & Thompson, R. A. (2007). Emotion regulation: Conceptual foundations Handbook of emotion regulation (pp. 3-24). New York, NY, US: Guilford Press.

 

-

Monday, March 01, 2021

On Emotion Regulation

 

 

On Emotion Regulation

 

Excerpts from The Temporal Deployment of Emotion Regulation Strategies during Negative Emotional Episodes [1]

 


Strategies to regulate emotion come in many different shapes and forms, and a primary goal of emotion regulation theory has been organizing these diverse  strategies into coherent groups. One of the primary theoretical models for accomplishing this task has been Gross’ process model (Gross, 1998b, 2015) [2] , which  posits that time is a defining feature of emotion regulation.

 

The process model  is based on the modal model of emotion, which specifies four sequential steps

involved in emotion generation:

 (a) an emotional situation arises;

(b) attention  is directed toward the situation;

 (c) an appraisal of the situation is formed; and finally

(d) an emotional response to the situation is generated (Gross & Thompson, 2007) [3] .

 

The process model specifies five families of emotion regulation strategies, grouped based on the sequential step of the emotion generation process at which they exert their primary impact.

 

In temporal order, the first and second  families are situation selection and situation modification, which have their primary impact on the emotional situation.

 

The third family is attentional deployment, which includes strategies that exert their primary impact on attentional processes, such as distraction and rumination.

 

 The fourth family is cognitive change, which includes strategies that exert their primary impact onappraisal processes, such as cognitive reappraisal.

 

The fifth and final family is response modulation, which includes strategies that exert their primary impact on the emotional response, such as expressive suppression (Gross, 1998b).

 

REFERENCES:

[1]  Kalokerinos, Résibois, Verduyn, Kuppens, ‘The Temporal Deployment of Emotion Regulation Strategies during Negative Emotional Episodes’

[2]  Gross, J. J. (1998b). The emerging field of emotion regulation: An integrative review. Review of General Psychology, 2, 271-299.

[3]  Gross, J. J., & Thompson, R. A. (2007). Emotion regulation: Conceptual foundations Handbook of emotion regulation (pp. 3-24). New York, NY, US: Guilford Press.

 

-