Monday, September 09, 2019

Etkileşim Tipleri Nedir


Etkileşim Tipleri Nedir?
What are interaction types

Etkileşimin gerçekleşmesi için en azından iki ayrı belirli varlık yani etkileşen tarafın olması gerekir.
Etkileşen tarafların bilinçli ya da canlı olması gerekmez.  Etkileşen taraflar bir etkiye tepki/yanıt üretebilen herhangi bir şey olabilir.
Interaction to take place there must be at least two seperately identifiable entities, namely interacting sides or parts.  The interacting parts do not have to be conscious or alive.  They can be anything that can produce a reaction/response to an action. 

Örneğin bir soğuk hava cephesi bir başka hava cephesi ile etkileşince tehlikeli durumlar oluşabilir.  Tedbirli ve esirgeyici olmak yalnızca ayrık olayların ve varlıkların izlenmesiyle yetinmeyip onlar arasında olabilecek etkileşimleri de izlemeyi gerektirir.
For example cold weather front may have an interaction with an other weather front which may produce dangerous conditions.  Being cautious or vigil requires not only surveillance of seperate events and entities but also the interactions that may happen between them.

Bir makina, bir uçak ve bir insan etkileşebilir.  Buna insan-makina etkileşmesi denir.  Bu deyim adam-makina günlerinden kalma eski bir deyimdir.  Bugün makinaların çoğu yazılım ve donanımdan oluşan karışık sistemlerdir.  Ne yazık ki, Sistem İnsan Etkileşimi, ismini bilimsel müfredatta ispat edememiş çok yeni bir alandır.  Neyse ki, Sistem İnsan Etkileşimi ile ilgili psikologlar arasında süregelen araştırmalar vardır.  Avrupa Hava Trafik Güvenliği kuruluşu EUROCONTROL son zamanlarda bile Sistem Psikolojisi alanında faaliyette bulunmayı reddetmektedir.
A machine, an airplane and a human may interact.  This is called human-machine interaction.  This is an old term left over from the man-machine interaction days.  Today most machines are composed of soft and hardware and are systems rather than simple machines.  Unfortunately, System Human Interaction is a very new area which has not even proved its name in scientific curriculum.  Luckily, System Human Interaction has ongoing related researches specially among psychologists.  The European Air Traffic Organisation EUROCONTROL has categorically refused to do anything in the Systems Psychology area till recently. 

Etkileşim canlı olmayan varlıklar arasında gerçekleşebilir.  Bu durum iletişim sistemleri arasında gözlenebilir.  KARLDAP(Rhein Radar) ve MAASTRICHT sistemleri arasındaki otomatik ACT mesajları üzerinde çalıştım.  Bu mesajların bazıları RHEIN RADAR ve MAASTRICHT arasındaki sınıra yakın havaalanlarına yaklaşan uçakların kontrolünde gerekli dinamik XFL’ler için üretiliyordu.
Interaction may take place between nonliving entities.  This can be viewed among telecommunication systems.  I have worked on Automatic ACT messages between KARLDAP(Rhein Radar) and MAASTRICHT systems.  Some of these messages were produced dynamically for XFLs for aerodromes that are close to the border between RHEIN RADAR and MAASTRICHT.

Etkileşimin tarafları, tipi ve etkileşilen materyalin miktarı gibi etkileşimin karakteri de etkileşimin tipini belirler.  Etkileşimin başarılı olabilmeisinde etkileşimin tipinin farkında olmak hayatidir.  Bir bilgisayara yanlış bir komut verirseniz yalnızca hata yapar.  Eğer küçük bir çocuğa yanlış ses tonu ile bir şey söylerseniz aklı karışır.
The partners of interaction, the type and amount of interacted material, the character of the interaction determines the type of interaction.  Being aware of the type of interaction is crucial in the success of interaction.  If you give a wrong command to the computer it can only fail.  If you say something in the wrong tone to a child she gets puzzled.