Wednesday, September 12, 2018

Acil Durumda Kontrastın Rolü


Acil Durumda Kontrastın Rolü
The Role of Contrast in Emergency
by Ali Riza SARAL

Collins’in Sözlüğüne göre “Kontrast, karşılaştırdığınız sırada belirgin olan iki şey arasındaki büyük farktır”.
According to Collins' Dictionary "A contrast is a great difference between two or more things which is clear when you compare them".

Kontrast bir algılama şeklidir. Kontrast, değişikliğin algılamamızda oluşturduğu etkidir.  Eğer bu değişiklik, büyüklüğü ile oranlandığında çok kısa bir zaman ya da uzay aralığını kaplıyorsa biz onu kontrast olarak algılarız.
A contrast is a form of perception.  Contrast is the effect of change in our perception.  If this change takes a short span of time or space  in proportion to its size we perceive it as a contrast.

Bir şimşek karanlık içinde ani ve güçlü bir parlak ışık oluşturur. Ani bir umutsuzluk çığlığı ondan önce gelen matem ortamı ile kontrast oluşturur.  Kontrastın sanatsal kullanımına Verdi Requiem’de şahit olabilirsiniz.  Verdi eserlerinde kontrastın beceri ile kullanımında ustadır.
A lightening produce sudden and strong light in darkness.  A sudden shout of dispair contrasts with previous grief mood.  In fact, contrast has various uses in our lives.  You can witness the artful use of contrast in Verdi's Requiem.  Verdi is a master of managing contrast skillfully in his many works.

Verdi dinleyicilerin matem tutmasına destek olacak şekilde kontrastı kullanır.  Birbiri ile kontrast eden unsurlardan oluşan bir dönemden sonra sakinliğin çökmesini sağlar  Bu, izleiyicilerin algılamasının normale dönmesini sağlar.  Sonra aniden, bir kaç saniye içinde en yüksek ses gürlüğü seviyesini patlatır.
Verdi uses contrast to help mourning of the audience. He does not use contrast continuously.  He settles down calmness after a period of contrasting elements.  This helps the perception of the audience to return to normal.  Then suddenly, in a few seconds he blasts out the highest loudness.

Biz duygularımızla ve aklımızla algılarız.  Duygusal işleyiş muhakemesel olandan daha hızlıdır.  Ani bir kontrast ilk önce duyguları tetikler.  Duygular bir kere tetiklenince bir döngü halinde yine duyguları tetiklerler( panik, şok). Daha önce öğrenilmiş olan otomatik işlemler, çalışmaya başlamak için gerekli zamana sahip olamazlar.
We perceive emotionally and cognitively.  Emotional processing is faster than cognitive.  A sudden contrast triggers emotions first. Once emotions take control they trigger themselves recursively(panic, shock).  Automatic processes which are learned in trainings previously do not have time to work.

Büyük kontrastlar içeren acil bir durumda, otomatik işlemlerin ve daha sonraki muhakemesel yaklaşımın, kontrolü ele alabilmesi için sakin bir şekilde tepki göstermek hayati önemdedir.
In an emergency situation where there is probably large contrasts it is vital to react calmly so that automatic processes and further cognitive approach take over control.

Acil durumda çabuk tepki göstermek .....’salience’(uyanıklık) ‘a bağlıdır.  Pilot, operator, kontrolör tarafından geliştirilen ve canlı tutulan uyanıklık(salience)’ın sağlıklığı üzerinde düşünülmesi gerekir.  Nasıl bir kontrolörsünüz? tepkisel, sakin, duygusal, mantıksal???
Being able to react quickly in emergency depends on 'salience'.  Contrast increases salience also.  The health of salience developed and maintained by a pilot, operator, controller may need to be pondered upon.  What type of a controller are you? reactive, patient, emotional, logical???

Ali Riza SARAL