Tuesday, May 07, 2019

Bilinçaltının Bazı İşlevleri


Bilinçaltının Bazı İşlevleri
Some Functions of the Subconscious Mind

Bilinçli Zihin
The concious mind

Bilinçli zihin herhangi bir anda farkında olduğumuz bütün düşünceleri, hatıraları, duyguları, ve istekleri içerir.  Bu, zihinsel işlemlerin onun hakkında akılcı bir şekilde düşünebildiğimiz ve konuşabildiğimiz yönüdür.   Bu aynı zamanda, herzaman bilincimizin bir parçası olmasa da kolaylıkla erişilip farkındalığımızın içine getirilebilen belleğimizi de içerir.  Bu, bilinçaltını kullanarak yapılır.
The conscious mind contains all of the thoughts, memories, feelings, and wishes of which we are aware at any given moment . This is the aspect of our mental processing that we can think and talk about rationally. This also includes our memory, which is not always part of consciousness but can be retrieved easily and brought into awareness.  This is done using the preconscious...

Bilinç, düşünce ve eylemi içsel hedeflerle uyumlu kılacak orkestrasyonu yapma yeteneğine, hedefleri temsil eden eylem desenleri ve onları başarmak için geçilecek yolların aktif bakımını yapma yeteneğine sahiptir[1].
Consciousness has the ability to orchestrate thought and action in accordance with internal goals, active maintenance of patterns of activity that represent goals and the means to achieve them[1].

Umulmadık bir ses veya harekete doğru başımızı çevirmek gibi basit, otomatik hareketleri yapmak için bilinç belirleyici değildir.  Yine de, bu davranışlar doğru uyarılar tarafından harekete geçirilen katı, kalıpsal tepkilerdir.  Bunlar yeni durumlara genelleştirilemez, ve geliştirilmeleri çok zaman ve tecrübe gerektirir[1].
Consciousness is not critical for performing simple, automatic behaviors, such as our tendency to automatically orient to an unexpected sound or movement. However,these behaviors are inflexible, stereotyped reactions elicited by just the right stimulus. They do not generalize well to novel situations, and they take extensive time and experience to develop[1].

Bilinç “yukarıdan-aşağıya” işlemlere ihtiyaç olduğunda önemlidir; yani, davranış içsel durumlar ve niyetler ile yönlendirildiğinde[1].
Consciousness is important when “top-down” processing is needed; that is, when behavior must be guided by internal states or intentions[1].

Bilincin kontrol ve hedef-odaklı davranışı daha zayıf ama görevle ilişkili bir yanıtı kuvvetli fakat görev ile ilişkisiz bir yanıta karşı seçme yeteneğine sahiptir.
Consciousness’s cognitive control and goal-directed behavior has the ability to select a weaker, task-relevant response (or source of information) in the face of competition from an otherwise stronger, but task-irrelevant one[1].

Bilinçdışı zihin
The unconscious mind
Bilinçdışı zihin, bilinçli farkındalığımızın dışındaki duyguların, düşüncelerin, dürtülerin, ve hatıraların  bir deposudur.  Bilinçdışının içeriklerinin çoğunluğu, acı, tasa, veya çelişki gibi kabul edilemeyen veya rahatsız edici şeylerdir.
The unconscious mind is a reservoir of feelings, thoughts, urges, and memories that is outside of our conscious awareness. Most of the contents of the unconscious are unacceptable or unpleasant, such as feelings of pain, anxiety, or conflict.

(Geleneksel olarak hareket fonksiyonları ile ilişkilendirilen) Cerebellum aynı zamanda ezberlenmiş bilgi, depolanmış doğrular, öğrenilmiş ustalıklar, ve işlem süreçleri ile ilişkilidir. Beyin için bir süper yüksek hızlı yardımcı-işlemcidir, ve bilinçdışı zekanın yatağıdır.  Özellikle otomatikleşmiş muhakemesel işlem süreçleri ile ilgilidir.  Cerebellum normal bilinç seviyesinden çok bilinçdışı seviyede çalışır[2].
The cerebellum (which has traditionally been associated with motor functions) is also heavily involved with memorized information, stored facts, learned skills, and procedures. It is a super high-speed co-processor for the brain, and appears to be the seat of unconscious intelligence." It is particularly involved with the execution of automatized cognitive processes. The cerebellum does not operate at the normal level of consciousness but rather at an unconscious level[2].

 

Bilinçli düşünmemiz,algılamamız ve öğrenmemiz toplam zihinsel faaliyetlerimizin yalnız küçük bir kısmına karşı düşer, geri kalan tamamen bilinçdışıdır.  Zihinlerimiz aynı zamanda çokgörevlilik (aynı zamanda çok iş yapmak)ta da çok başarılıdır; çevremizde ne olup bittiğinin bir kısmı ile meşgulken, zihinlerimiz çevremizde geri kalan ne varsa onları içine almakla meşguldür.
Our conscious thinking, perceiving, and learning accounts for only a small fraction of our total mental activity, with the rest being entirely nonconscious.  Our minds are also similarly proficient at multitasking; while we are busy experiencing a portion of what is going on around us, our minds are busy absorbing much of the rest of what is present in our environment[3].
Bilinçli zihinimiz bilinçsiz zihinimizden çok daha yavaş çalışır, ve bilgi işlemede genel olarak daha az becerikli ve görev görmede verimsizdir.  Bilinçdışı zihin yaşamımızın uyanık olduğu her an canlıdır, ve o olmadan çevremizdeki dünyayı anlamamız hemen hemen yetersiz olurdu.  Bütün bildiklerimize bilinçli olarak erişememizin nedeni – o kadar çok bilgi ile boğulurduk ki normal çalışabileceğimiz noktayı geçerdik[3].
Our conscious minds work much more slowly than our nonconscious minds, and are overall less adept at processing information, less efficient at the task.  The nonconscious mind is active every waking moment of our lives, and we would be more or less incapable of understanding the world around us without it.  We are unable to consciously access all the information for a reason—it would get so completely overwhelming that we would be distracted past the point of functioning  quickly [3].

Bilinçaltı
The preconscious/subconscious mind
Bilinçaltı  Bilinçli zihine getirilebilme imkanına sahip herşeyden oluşur.   Bilinçaltı Eğer düşünebilirsek farkında olabileceğimiz bütün tepkiler ve otomatik eylemleri tanımlar(otomobil sürmek).
The preconscious/subconscious consists of anything that could potentially be brought into the conscious mind. Subconscious defines all reactions and automatic actions we can become aware of if we think about them(car driving).

                Freud zihinin üç seviyesini bir buzdağına benzetir.  Buzdağının suyun üstünde görünen tepesi bilinçli zihini temsil eder.  Suyun altına batmış ama hala görülebilen kısım bilinçaltıdır.  Su seviyesinden gözükmeyen buzdağının ana gövdesi bilinçdışıdır.
Freud likened the three levels of mind to an iceberg. The top of the iceberg that you can see above the water represents the conscious mind. The part of the iceberg that is submerged below the water but is still visible is the preconscious. The bulk of the iceberg that lies unseen beneath the waterline represents the unconscious.

                Bilinçaltı bilinçdışı ile bilinç arasında bir geçiştir.  Bilinçaltı bilincin bilinçdışı ile haberleştiği bir arayüzdür.  Aynı zamanda bilinçdışı içinde yer alan milyonlarca bilginin bilinçten saklı kalmasını sağlar.
The subconscious is the transition between unconscious and conscious.  It is an interface with which conscious communicates with the unconscious.  It also helps to hide the plethora of information/feelings etc. that reside in the unconscious.

                Bilinçaltı bilincin bilinçdışına erişebilmesi için bir arayüzdür.  Bir şeyi hemen hatırlayamadığımızda, arama çabamıza küçük bir ara verirsek zihinimizde belirir.  Bilinçdışından o şeyi isteyen ve ona erişen bilinçaltıdır ve yanıtı bilince ani bir parıltı şeklinde ileten odur.
Subconscious is an interface for the conscious to access the unconscious.  When we cannot remember something immediately, it pops up in our mind after a while if we make a small brake.  It is the subconscious which has requested and retrieved it from the unconscious and it returns the answer to the conscious with a pop up.

Son söz
Epilogue
Yaratmada veya icrada başarı zihinin yalnız bilinçli değil bilinçsiz olanaklarını da kullanan kişisel dengeye dayanır.  Bilinçaltı ile etkileşimde ustalaşmak kişisel başarıyı çok arttırabilir.
The success in creating or performance depends on the personal balance in using not only consciousness but also unconcious capabilities of the mind.  Being skilled in interacting with subconscious mind may greatly enhance this personal success.

REFERENCES:
[1] Earl K. Miller, Jonathan D. Cohen; AN INTEGRATIVE THEORY OF PREFRONTAL CORTEX FUNCTION, Center for Learning and Memory, RIKEN-MIT Neuroscience Research Center and Department of Brain and Cognitive Sciences, Massachusetts Institute of Technology; Center for the Study of Brain, Mind, and Behavior and Department of Psychology, Princeton University.

[2] Gregory Mitchell; The Cognitive Unconscious

[3] Dr. Robert Williams; Processing Information with Nonconscious Mind, JOURNAL PSYCHE, 
University of Texas at Austin, American Psychoanalytic Association (APsaA).